Pečení chleba je tradice

Dopřejte si radost z každého sousta


Objevte kouzlo pečení domácího chleba. Je to pochoutka. A jen vy sami si můžete upéct ten nejlepší.

Je tu několik pro, proč kváskový chléb zařadit do každodenního jídelníčku.

Kváskový chléb láká nejen skvělou chutí, představuje také slušnou porci vlákniny. Typická vůně a lehce nakyslá chuť domácího chleba po chlebovém kvásku je nezaměnitelná. Žitný kvásek je zároveň ideální způsob kypření těsta. Právě díky přirozeně dlouhé fermentaci, oproti klasickému kvasnicovému pečivu, je kváskový chléb trvanlivější a lépe stravitelnější a díky použitým surovinám má vysokou výživovou hodnotu. Udělejte si radost a upečte si svůj domácí kváskový chléb.

Přinášíme návod: Jak mít přípravu kváskového chleba „v malíčku” a přitom znát porci na svém talíři.

 

Příprava kvásku:
1. den rozmícháme ve 2litrové nádobě 100 g žitné mouky a 125 ml vlažné vody. Přikryjeme utěrkou (ubrouskem) a necháme stát do druhého dne při pokojové teplotě (21-23 st.).

2. den přidáme 50 g mouky a 125 ml ody a přikryté, necháme stát do 2. dne.

3. den přidáme 50 g mouky, 60 ml vlažné vody a přikryté, necháme stát 1 den.

4. den přidáme 50 g mouky a 60 ml vlažné vody a přikryté, necháme stát 24 hodin.

5. den je kvásek připravený pro pečení chleba, má lehce nakyslou vůni
a konzistenci vláčného těsta

 

Hotový kvásek použijeme na těsto a na dně sklenice necháme vždy 2 pol. lžíce
pro další pečení, uchováme v lednici.

Kvásek tak můžeme udržovat a rozmnožovat dlouhodobě. Oživíme ho stejně jako
4. den, kdy asi půl dne před pečením přidáme mouku, vodu a necháme kvásek pracovat, než nám až 3násobně nabude.

 

 


Program JL Menu má vychytávku a tip:

  • Jak pracovat s domácími recepty a množstevními recepturami
  • Jak zjistit doporučené množství v jídelníčku
  • Jak poznat energetický příjem jídla z oblíbených domácích pokrmů

 

Chceš znát svou porci ?

JL Menu má tip pro množstevní receptury a pokrmy z jednoho hrnce

Chcete video prezentaci v plné kvalitě?

Klikněte zde